SA House - Ollech + Tol
Get In Touch
Harav Herzog 21/2, Jerusalem, Israel
ph +(972) 2 5657570
office@olltol.com

SA House

The SA House is luxury-minimalist house situated in the center of Jerusalem. Modern and minimalist by design, the house combines luxury and austerity with acute attention to detail. The spaces convey a sense of serenity, harmony and simplicity while being spacious and welcoming, emphasizing the boundary between public and private spaces.

  • Program

    House

  • Client

    Confidential

  • Sector

    Private

  • Status

    Completed

  • Team

    Tami Ollech Lerer, Nati Ollech

  • Location

    Jerusalem, Israel

  • Size

    300 sqm

The apartment in Jerusalem was designed for a large family. The owners,  modest and minimalist by nature, are design oriented with acute attention to detail. Their desire was to create a house that would convey a sense of serenity, harmony and simplicity while being spacious and welcoming, emphasizing the boundary between public and private spaces. 

For the purpose of formulating the spaces, a restrained composition of white and wood materials was used, permeating all the spaces of the house

For the purpose of formulating the spaces, a restrained composition of white and wood materials was used, permeating all the spaces of the house, creating boundaries between public and private, intimate and distanced, warm and cold. The public spaces of the house, the kitchen, the dining room and living room are surrounded by white walls and paved with light tiles, creating a sense of space and openness, welcoming guests and visitors. 

The transition to the private, family wing is made through wooden surface corridors, making the private spaces designated for family members only

The transition to the private, family wing is made through wooden surface corridors, making the private spaces designated for family members only, an “out of bounds” area for guests. In contrast to the bright and spacious public space, the wooden hallways are dark, the ceiling is low, its width is narrow, and it’s doors are hidden, requiring early knowledge to find the rooms behind them. All of these spatial conditions dictate an intuitive behavior from the user, inviting house members and accompanied guests only.

The creation of such minimalist spaces demanded great effort from the design team, requiring all systems in the house to be hidden in the carpentry and lowered ceilings. The house and all its elements are fully integrated on all levels and much care was given to connect floor to ceiling to section in composition and function, creating a design that seems effortless and natural to the observer. The contrast between the different spaces, the qualities of the materials – warm and cold, intimate and distanced – creates a house that is luxurious and austere at once and at the same time.

The contrast between the different spaces, the qualities of the materials – warm and cold, intimate and distanced – creates a house that is luxurious and austere at once and at the same time.